Новини
Въховният орган на АБТТА избра нови органи на управление на сдружението
  виж »

АБТТА изрази решително несъгласие с новата Наредба 18Н
  виж »

АБТТА изрази несъгласие с концепцията Българският ХХ век
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент

 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ
  ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ - ДОМАКИН НА СЕДМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА ТРОЯН - ДОМАКИН НА ЧЕТВЪРТАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » РИМСКА КРЕПОСТ,,СОСТРА“

Состра“ (от старогр. пояс,превръзка, преграда) е шестата крайпътна станция по римския път ,,ВиаТраяна“, който свързва провинция Долна Мизия с Тракия. Останките от нея сенамират на 12 км. северно от Троян и на 28 км. южно от Ловеч. Римската крайпътнастанция и кастел Состра са разположени върху територия, която в Предримскатаепоха (Ι хил. пр. Хр.)се свързва със земите, населявани от тракийското племе кробизи. Този комплекс еизграден на важен военен път, свързващ градовете Колония Ескус (с. Гиген,Плевенско) и Филипополис (дн. Пловдив). Съответно пътят свързва двете римскипровинции Долна Мизия и Тракия.  Презпериода  Ι – V в. сл. Хр. тази пътна артерия есред най-натоварените в търговски и военен аспект.

Организирините археологически проучвания на римския комплекс се свързва с имената на д-р Георги Китов, Тотьо Тотевски, доц. д-р Сергей Торбатов (АИМ при БАН) и доц. д-р Иван Христов (НИМ).  Благодарение на техния труд са проучениголеми участъци от военния лагер, сгради от цивилното селище, раннохристиянскабазилика, пещ за битова керамика, светилище на тракийския бог конник, крайпътнастанция и др.

Първитеорганизирани археологически проучвания в района на ,,Состра“ се провеждат ощепрез 1979 г. под ръководството на проф. Георги Китов. От 2002 г. под ръководството на доц.д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей и съссъдействието на Община Троян и Музея на занаятите, на обекта се извършватредовни проучвателни и възстановителни дейности. При разкопките са намерени сребърнимонети, съдове от глина и накити и др. Част от находките са изложени в Музея назанаятите - Троян.

До крепостта има изградени път и паркинг. Към момента за обекта не се предлагат екскурзоводни услуги и няма входни такси. Наблизо има ЖП и автобусна спирки.

"Акцент-Д" - уеб дизайн