Новини
Приключи 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ 2019
  виж »

Въховният орган на АБТТА избра нови органи на управление на сдружението
  виж »

АБТТА изрази решително несъгласие с новата Наредба 18Н
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент
 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ
  ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ - ДОМАКИН НА СЕДМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА ТРОЯН - ДОМАКИН НА ЧЕТВЪРТАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » ЗЕЛЕНИКОВСКИ МАНАСТИР

Манастирът "Свети Йоан Кръстител" е действащ манастир на Българската православна църква и лятна резиденция на българския патриарх. Намира се в живописната местност ,,Зелениковец“ в Троянската част на Стара планина, на около 8 км. югоизточно от Троянския манастир и на около 5 км. южно от село Черни Осъм.

Представлява комплекс от черква и няколко жилищни и стопански сгради. Най-старата от тях е от 1872 г. От тук се разкрива панорама към върховете ,,Левски“ и ,,Голям Купен“.

Зелениковският манастир е основан през 1832  г. от тогавашния игумен на Троянския манастир Партений. Малко след това той е опожарен, а по време на Априлското въстание е разрушен от турски войски при преследване на четата на Филип Тотю. През 1913 г. манастирът е отново възстановен, а през 1914 г. е осветена новата църква. Интересно е да се види запазеният богато резбован иконостас, изработен от майстор Филип Македонеца, представител на Дебърската школа.

Манастирът не е водоснабден и електрифициран. Предлага се нощувка при скромни условия, които се компенсират от невероятната красота и спокойствие на мястото.

Зелениковският манастир не е достъпен с автомобилен транспорт. До обителта може да се стигне по два начина -  като се тръгне с кола от с. Черни Осъм по посока Балкана и след около 3-4 км. извън селото се достига до ВЕЦ ,,Черни Осъм. Друг вариант е да се слезе на последната спирка на автобуса Троян - Ч. Осъм и да се продължи по асфалтов път до същото място.

От ВЕЦ-а започва много добре маркирана пътека за манастира, която се изминава за около два часа и половина.

Манастирът е изходна точка и за х. "Плевен", вр. Ботев, х. "Амбарица" и х. "Яворова лъка".

"Акцент-Д" - уеб дизайн