Новини
Приключи годишния работен форум на българските туроператори
  виж »

Приключи годишния работен форум на българските туроператори
  виж »

Приключи 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ 2019
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент
 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ
  ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ - ДОМАКИН НА СЕДМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ - ДОМАКИН НА ШЕСТАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » Минералната вода на Кюстендил


 
 

Географското разположение на град Кюстендил е такова, че съчетава възможно най-благоприятните за човешкото здраве фактори – умерен климат, чист въздух иминерални води, едни от най-горещите в страната.

Наричан още „Градът на изворите”, Кюстендил притежава над 20-вековна история на балнеоложки курорт. Кюстендил еизвестният от Римско време курорт Улпия Пауталия. Свидетелство за това саисторически документи и археологически артефакти, както и надпис на плоча в Бат– спа столицата на Англия, според който в Пауталия са се лекували след битки римските генерали и пълководци.

Минералните извори на Кюстендил са уникални по структура и съдържание на минерални елементии повлияват редица заболявания в т.ч. и професионални. Най-голямото предимствопред останалите минерални води в България е благоприятното й влияние приразрешаване на репродуктивни проблеми при двойки. Температурата на минералнатавода от извора е 73̊ С.  Тя е чиста,безцветна с приятен вкус и мирис на водороден сулфид. Водата е с лекаконцентрация на минерали, обогатена е с въглеводород-сулфат натрий, силиций,серен сулфид водород, а алкалната ѝ среда pH 9.15 и нейният отрицателен редокспотенциал я причисляват към едни от най-ценните лечебни минерални води в света.Кюстендилските минерални води повлияват благоприятно редица здравословнинеразположения. Такива са гинекологичните заболявания, свързани с хроничнивъзпалителни процеси, яйчникова хипоактивност; при мъжете: хроничен простатит,везикулит и други възпалителни състояния, патоспермия. Разрешавайки проблеми отподобно естество, лечението с тези минерални води като цяло възвръщарепродуктивното здраве при мъже и жени, страдащи от стерилитет.  Балнеологичните процедури с кюстендилскаминерална вода подпомагат лечението на заболявания на опорно-двигателнияапарат, травматично-ортопедични и неврологични заболявания в т.ч. хронични сревматоиден характер, дегенеративни заболявания на ставите, както и такива,причинени от травми на костите, ставите, мускулите и сухожилията. Използванетона местните минерални води за лечение на невралгии, плексити, дископатии идискови хернии значително подобрява състоянието на пациентите. Благодарение набогатото си съдържание на сяра, кюстендилската вода благоприятства лечението наупорити кожни заболявания като екземи, дерматити и псориазис.

Лечебните качества на водата се дължат на минералния ѝ състав, сулфидите, хипотоничният ефект, високата температура, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор, високата алкална реакция, но най-вече на сярата. Сярата в различните си химични разновидности има огромно значение за нормалното състояние и функциониране на ставния апарат, за растежа на клетките, за гъвкавостта и еластичността на тъканите, за нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция, за неутрализиране на хронични отравяния с тежки метали."Акцент-Д" - уеб дизайн