Новини
АБТТА споделя оговорност за двугодишното ръководството на най-влиятелната професионална организация на европейския туризъм
  виж »

Приключи 20 Годишна среща на АБТТА
  виж »

ЗАЩОТО ДОБРОТО Е ПОСТИЖИМО ЧОВЕШКО ДЕЛО: ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА НА АБТТА
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент
 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ
  ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА - ДОМАКИН НА ОСМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТАТА ВЛАСТ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА ТРОЯН - ДОМАКИН НА ЧЕТВЪРТАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян  е уникален за страната и е единственият, в чиито експозиции в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса.

Помещава се в първата следосвобожденска обществена сграда в Троян – отначало училище, а по-късно и община, построена през 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев.

В десет залиса представени експонати от най-характерните за Троянския край занаяти –грънчарство, горянство, бъкличарство, бъднарство, дърворезба, ковачество, медникарство, тъкачество, абаджийство, мутафчийство и калпакчийство.

Водещо място в експозицията има троянската битова керамика, разположена на целия първи етаж на музея. Хронологически е проследено историческото й развитие от керамичния неолит до Възраждането. Проследено е зараждането и развитието на троянската шарка до оформянето на Троянската керамична школа. Специално място е отделено на рисуваната с цветни ангобикерамика, повлияна от стенописите на Захарий Зограф в Троянския манастир, както и на началните стъпки на троянското грънчарско училище и правената от неговитевъзпитаници калъпена керамика.

Второ поле за творчески изяви натроянските майстори са дървообработващите занаяти. Тръгнали от горянскатабрадва – кривица, свредела и изнималото, с които балканджията правиутилитарните си битови предмети, те преминават през водния, крачнно-ремъчковияструг и стигат до църковната дърворезба, която с великолепните си произведения слага венец на традиционния им майсторлък. Допълнителна информация дават показаните инструменти и занаяти като бъднарство, бъкларство, пирография.

В залата на резбата и иконописта могат дасе видят копия на части от иконостасите в Троянския манастир, църквата"Св. Никола". Иконописта е представена чрез домашно изработенитеикони — единични, диптиси и триптиси, както и от творчеството на професионалнияиконописец Пенчо х. Найденов (1800-1886 г.).

В залата на металообработващите занаяти са показани ковачеството, медникарството, златарството и оръжейничеството.Майсторите ковачи изработват предимно предмети за бита и селскостопански инструментариум. С отделни майстори в Троян и чаршията в Ново село епредставено златарството. Показаните произведения на традиционното тъкачествоса предназначени за облекло, уредба на жилището, битова употреба, както и  мутафчийски произведения.

Последната зала на музея показвапроизведенията на майсторите от последните десетилетия на ХХ век.

Освен постоянната експозиция в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства се представят и временни изложби с разнообразна тематика.

Музеят предлага на своите гости и различни услуги – посещение на грънчарска работилница, демонстрации на иконопис и дърворезба. Това е още един начин гостите да се потопят в атмосферата на град Троян.

Експозиция"Възраждане" се намира в реставрираната сграда на турския конак, построена през от 1868г.  В нея чрез снимки, предмети и документи се проследява историята и участието на троянци в революционните борби по време на Възраждането, Априлската епопея под Мара Гидик и Освободителната война. В експозицията е показан оригиналният къс от знамето на Троянския революционен комитет, извезано от Марко Иванов Марковски през 1875 г. по проектна Тома Хитров – войвода и фотограф, чийто родов корен е от Троянско.

Тук може да се види каушът (затворническа килия),възстановен по описанието на Захари Стоянов в неговите "Записки побългарските въстания".

Къща "Иван Хаджийски" - родният дом на социолога и публицист Иван Хаджийски, основоположник на социалнопсихологическата школа в България. Автор е на изследванията "Бит и душевност на нашия народ" и"Оптимистична теория за нашия народ". Къщата се намира на главната улица в града. Чрез документална експозиция и предмети на бита, се разказва за личността на Хаджийски и се пресъздава атмосферата на неговото време.

Допълнителни услуги, предлагани в Музея на народните художественизанаяти и приложни изкуства:

"Добавенареалност" - Изградениса вътрешна интернет мрежа и сайт, в който се съдържат мобилни приложения. Чрезличното си мобилно смарт устройство (телефон или таблет) посетителят получавадостъп до приложенията, показващи технологичните процеси на изработване и украсяване на занаятчийските изделия, заложени във вътрешната мрежа. За тези,които не разполагат със собствено смарт устройство, срещу минимална такса се предоставят таблети, с които могат да използват услугата.

"Музей в куфар" - Това е детска мобилна образователна програма, поднесена под формата на тематична презентация,позволяваща на децата да се запознаят народни обичаи и традиции и да се докоснат до тематично подбрани музейни експонати. По желание се изготвят подходящи програми и за възрастни.

Работно време за периода м. ноември – м.март:

Понеделник– Петък: от 09.00 до 17.00 часа

Събота:от 10.00 до 15.00 часа

Неделя– с предварителна заявка за групи

Работно време за периода м. април – м. октомври:

Всекиден: от 09.00 до 17.00 часа

Контакти: тел: 067062062 – директор, 067062063 – уредници, web site: www.troyan-museum.com

"Акцент-Д" - уеб дизайн