Новини
АБТТА споделя оговорност за двугодишното ръководството на най-влиятелната професионална организация на европейския туризъм
  виж »

Приключи 20 Годишна среща на АБТТА
  виж »

ЗАЩОТО ДОБРОТО Е ПОСТИЖИМО ЧОВЕШКО ДЕЛО: ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА НА АБТТА
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент
 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ
  ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА - ДОМАКИН НА ОСМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТАТА ВЛАСТ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА ТРОЯН - ДОМАКИН НА ЧЕТВЪРТАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » Български фестивал на сливата

,Български фестивал на сливата – Троян“ е иновативно културно събитие на Община Троян, носещо традицията на празник с повече от 20 годишна история. През миналата година ,Български фестивал на сливата“ официално е отличен като един от най-добрите фестивали в Европа и е носител на престижната марка за качество ,,Европейски фестивал“ за 2015/ 2016 г., давана от Европейската комисия.

Празникът е продукт на искреното желание на местната общност да популяризира една уникална за региона и страната традиция и да запознае възможно най-много хора с възможностите за културен туризъм и развлечения, които предлага нашия град.
Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение, а от 2011 г., с финансовата подкрепа на ОПРЧР, събитието се разраства и се превръща в днешния Български фестивал на сливата.
Фестивалът традиционно се провежда в последната седмица на месец септември (актуалните през тази година са 22-25 септември). В центъра на празника са отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти.  
Ежегодно посетителите могат да се насладят на богата програма с много концерти, открита сцена за самодейни фолклорни състави, традиционни конкурси (кулинарен, за най-добра домашна сливова ракия и т.н.), арт ателиета по керамика и дърворезба, демонстрация (и дегустация) на традиционна сливова ракия и много други изненади.
Не пропускайте да посетите и  традиционната улица на занаятите, за която тази година обещаваме да бъде по–пъстра, богата и интересна от всякога. През миналата година в нея се включиха със свои произведения над 90 занаятчии. Гостите на фестивала ще имат възможност да наблюдават на живо изработването на авторски бижута, декоративни свещи, декупаж, дърворезба и плъстене на вълна и да закупят оригинални произведения на народните и художествени занаяти.
Всичко за историята на фестивала, както и актуална информация за тазгодишното издание можете да намерите на www. festivalnaslivata.comПрограма на Фестивал на сливата
     
 
"Акцент-Д" - уеб дизайн