Новини
Приключи годишния работен форум на българските туроператори
  виж »

Приключи годишния работен форум на българските туроператори
  виж »

Приключи 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ 2019
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент
 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ
  ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ - ДОМАКИН НА СЕДМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ - ДОМАКИН НА ШЕСТАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » Кюстендил - вечният град


 

Кюстендил е град, родил се и израснал край топлите минерални извори,натрупал зрелостта и мъдростта на осемхилядна поселищна история и на почтидвехилядна непрекъсната градска традиция - съществувал и оцелявал през вековетес древното име „Пауталия” и средновековното „Велбъжд. Това е древното селище надентелетите, лежащ върху руините и културните пластове на цели епохи, върхупаметта на хилядолетията и черпи от тях силата и човешкия опит на миналото. Иднес Кюстендил се зарежда от магията на древния град с известния в цялатаРимска империя Пауталийски асклепион, разположен около лечебните извори вподножието на  Свещения хълм.

„Вечнозеленият град” е едно от най-древните селища в Европа, вписмените извори е засвидетелстван за първи път през 135г. През тракийскияпериод е заселен от дентелетите, а по-късно - в епохата на Древен Рим – запърви път се прочува като курорт. В онези времена Пауталия е база зарехабилитация на заслужилите легиони от най-великата армия в световнатаистория, заради лековитите минерални извори, красивата природа и добритеклиматични условия. Могат да се забележат паметници от византийската епоха, аедва през 9-ти век Кюстендил влиза като Велбъжд в границите на България.

В съвремието Кюстендил е известен като Градът на художниците и Овощната градина на България. Културният живот на града е своеобразен синтез отбългарската традиция и новите тенденции в съвременното общество, пречупен презмирогледа на кюстендилската творческа среда. Уникалните за България ихарактерни за региона празници са огледало на манталитета на местнотонаселение, както и израз на приемственост и развитие на традициите в региона.

Кюстендил е град с богат и разнообразен културен  живот, изпъстрен с много празници и събития.В духа на уникалните си фестивални традиции, Кюстендил – наричан още „Овощнатаградина на България” - посреща Пролетта с надежда и изпраща Есента сблагодарност . В града под хълма „Хисарлъка” се намират Регионалния исторически музей – гр.Кюстендил, Художественагалерия „Владимир Димитров – Майстора” и множество културно-исторически обекти,запазили величественото историческо наследство и богатата палитра кюстендилскифолклорни традиции.

Многовековната история на град Кюстендил е тясно свързана с лечебните минерални води. Наричаноще „градът на изворите”, Кюстендил притежава над 20-вековна история набалнеоложки курорт. Кюстендил е известният от Римско време курорт УлпияПауталия. Свидетелство за това са исторически документи и археологическиартефакти, както и надпис на плоча в Бат – спа столицата на Англия, споредкойто в Пауталия са се лекували след битки римските генерали и пълководци.

Тогава епостроена втората по големина балнеолечебница на Балканите в чест на богАсклепий, за което свидетелстват останките от римски терми, постройки, храмовеи други археологически находки, открити в района на термалната зона.

Градътпродължава да се развива като лечебна дестинация и през османско време, катослед Освобождението, през 1966 г. е обявен за национален курорт. Открита емодерна балнеолечебница, построяват се няколко нови санаториума, с което сеувеличава славата му като балнеологичен център. С документ на Министерството на здравеопазването от 8 март 1994 г.  град Кюстендил е определен като спа курорт снационално значение.

През по-голямата част от своетосъществуване  - винаги голям административен център - и сега Кюстендил впечатлява със силното присъствие нанепрекъсната културна традиция, илюстрирана с голям брой паметници на културатаот всички исторически епохи – части от крепостни стени, антични улици имозайки, средновековни и възрожденски християнски храмове, джамии, общественибани.Лечебните минерални извори, плодородната земя, благоприятния климат,паметниците на културата и природните забележителности – всичко това е днешниятКюстендил.


"Акцент-Д" - уеб дизайн