Новини
ЗАЩОТО ДОБРОТО Е ПОСТИЖИМО ЧОВЕШКО ДЕЛО: ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА НА АБТТА
  виж »

АБТТА призовава за координирани и пропорционални мерки в отговор на епидемията COVID-19
  виж »

Върховният орган на АБТТА потвърди необходимост от консолидиране на усилията на всички нива за информационно подпомагане потребителите на туристически услуги COVID-19
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент

 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ - ДОМАКИН НА СЕДМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » Културно-историческо наследство » Архитектурно наследство

В община Чепеларе  с потенциалза статут на паметници на културата от „национално значение“ са

  • ЦЪРКВИТЕ:
„Възнесение Господне” в с. Павелско е построена през 1834г. и осветена на 20 юли 1835г. от Пловдивския митрополит Никифор. През 1894г. към нея е построена най-високата в Средните Родопи камбанария – 17 м.

„Св. Илия” в с. Хвойна е построена през 1857г., осветена на следващата – 1858 г.(20 юли–Илинден) от Пловдивския митрополит Паисий (1857–1861 г.).

  “Св. Неделя” в с. Орехово

“Възнесение Господне” в с. Малево е построена през 1860г. Сградата е църковна собственост и се нуждае от неотложен основен ремонт – на покрива, олтара, подмяна на дървената част, реставрация и консервация настенописите и иконите.

Ø  „Св. Богородица” в  гр.Чепеларе.

Църквата “Св. Атанасий Велики” в гр.Чепеларе е с потенциал за статут на паметник с местно значение. Тя била построена за един месец през есента на 1834г. с активното участие на цялото християнско население. Тържествено е осветена на 11юли 1835г. от пловдивския митрополит Никифор. И понеже църквата е играела водеща роля в нашето Възраждане, то през 1841г.  в  специално построена в двора на църквата сграда се разкрива и първото училище.

Църква „Възнесение Господне“ в село Павелско  е построена през 1834 г. за 40 дни.Т ова е трикорабна базилика с по четири колони и с по пет свода във всякабазилика. Тя има три олтарни апсиди. Осветена е през 1836 г. на Илинден отмитрополит Натанаил Пловдивски. Изграждането на камбанарията става през 1865 г. Тя е на 8 м. от църквата, с височина 17 м. и е на 5 етажа. Храмът е обявен за паметник на културата.

Църквата св.Пантелеймонв с.Проглед е построена през 1921г., а осветена през 1928г. (9 август – “Св.Пантелеймон”) от Пловдивския викарен епископ Харитон. През 1983г. към църкватае изграден комплекс от притвор, канцелария и камбанария.

Църква “Успение на Пресвета Богородица” в к.к. Пампорово  - представлява триабсидна,кръстовидна постройка. По инициатива на боголюбиви граждани в началото на 90-тегодини на ХХ век се учредява Сдружение с нестопанска цел „Християни”, коетозапочва строежа на храма. Със съдействието на Българската Национална Телевизия дарителската кампания се популяризира в цялата страна. Осветена е на 30.10.1999г. от пловдивския митрополит Арсений в присъствието на хиляди богомолци, вкл. Президента на Републиката и  Министерски съвет.

В гр. Чепеларе, както и в селата Лилеково, Зорница, Богутево и Острицаима се намира и по една джамия – месчид, най-старата от които  в с. Богутево. Действащите в момента джамии са в гр. Чепеларе и в с. Богутево.


  • ЧЕШМИТЕ

Строителството им е с дълбок ритуален характер -  да се почете паметта народнина, да се направи «хаир» , за да се ползват всички преминаващи покрайчешмата от този скъпоценен дар на природата, с който Родопа е надарена.Множеството от чешмите са изградени от дялан камък и са образци на културното наследство.

  • МОСТОВЕТЕ

За много от мостовете в Средните Родопи се смята, че са строени по времето на Римската империя и сред местното население се обозначават като„римския мост”. По-обемните образци от старите родопските майстори винаги са привличали вниманието и на местните жители и на гостите в планината:


"Акцент-Д" - уеб дизайн