Новини
ЗАЩОТО ДОБРОТО Е ПОСТИЖИМО ЧОВЕШКО ДЕЛО: ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА НА АБТТА
  виж »

АБТТА призовава за координирани и пропорционални мерки в отговор на епидемията COVID-19
  виж »

Върховният орган на АБТТА потвърди необходимост от консолидиране на усилията на всички нива за информационно подпомагане потребителите на туристически услуги COVID-19
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент

 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ - ДОМАКИН НА СЕДМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » Спортни обекти и събития

СКИ ЗОНА 2в1 ПАМПОРОВО И МЕЧИ ЧАЛ

През 2016-та година за първи път в България, две съседни ски зони Пампорово и Мечи чал започват работа в тандем с единна билетна и транспортна система, превръщайки курортите ведин от най-атрактивните комплекси за зимни спортове и забавления. Проектът цели да създаде най-големия притегателен спортен център на Балканите, като повиши конкурентоспособността, използва активно наличния природен ресурс и дадевъзможност на България за домакинство на повече престижни спортни събития въввсяка от ски зоните.

Стартиралите ощепрез лятото на 2016-та инвестиции, поставят начало на подобренията винфраструктура на двете ски зони, така че те да бъдат информационно обезпечени снеобходимата указателна и транспортна достъпност. Целодневната лифт карта заски зона Пампорово дава достъп до ски зона Мечи чал. За по-голямо удобство еосигурен специален транспорт чрез ски шатъл бусове по график, който максималнода улесни преминаването в двете ски зони. Ски бусовете могат да се ползватбезплатно от всеки клиент закупил лифт карта валидна за деня наползване на транспортната връзка. Обособени са 3 спирки по маршрута иуказателни табели информират туристите за актуалното разписание на движение наски бусовете. 

Спирки: 1. Скицентър 2 - Малина 2. Ски център 1 - Автогарата 3. Ски център Мечи чал

Освен всички проектиза свързване на двете ски зони, гостите в курорта ще забележат и обновенатакарта на ски зона Пампорово, която от тази година включва и ски зона Мечичал. Непосредствено до лифт №2 на Ски център Студенец е поставенаелектронна карта на ски зоната, която показва актуалното състояние насъоръженията  - отворени/затворени писти, лифтове и влекове.

СКИ ЗОНА ПАМПОРОВО

      Надморска височина на Пампорово:1650 метра

      Най-висока точка: 1926 метрa

      Лифтове (седалкови): 7

      Влекове: 6

      Капацитет: 13 000 човека/ час

      Зелени: 18%

      Сини: 44%

      Червени: 20%

      Черни: 18%

      Снежна инсталация: 200 оръдия

      Зона за деца с транспортна лента24 метра

СКИ ЗОНА МЕЧИ ЧАЛ

Ски зона Мечи Чалразполага с близо 20км различни по трудност писти и ски пътища, които подлежатна категоризация и разширяване, така че да отговарят на всички международниизисквания. Ски зоната е благоприятна и за развиване не само на трдиционнитески, но и на биатлон, ски бягане и сноуборд.

През изминалия зименсезон (2016-2017г) бе подготвена една от най-дългите писти за алпийскидисциплини в България - писта за напреднали „Мечи Чал“ 1 (червена) с дължинаблизо 3км, която разполага с всички необходими характеристики да приемасъстезания от световен ранг. В проекта на ски зоната за следващите годинипопадат още една от най-дългите писти в страната за средно напреднали с дължинаблизо 6км, както и по-трудна писта за дълбок сняг и фрирайд спускания с дължина1,2км. Предстои да се изгради нова модерна и мощна система за изкуственозаснежаване, която да осигури снежна настилка на основното трасе и прилежащитеписти през целия сезон.

Любителите назимните спортове могат да ползват модерен 4-седалков лифт на френската компания„Помагалски”, с капацитет 2000 души на час. С него, разстоянието от 2700м отски център Мечи Чал до върха се изминава само за 9 минути. Пропускателнатасистема е на австрийската компания AXESS – бърза и надеждна, така че да сеизбегнат струпванията на лифта в най-натоварените часове на деня.

ПИСТИ ЗДА СКИ БЯГАНЕ И БИАТЛОН

·    Скицентър – Чепеларе – връх „Мечи Чал”, 1854м. надм.в. Дължина на трасетата от1.5км., 2км., 2.5км., 3км., 5км. Стрелбище за биатлон.

·     „Роженскиполяни” – 1450 надм.в. Дължина на трасетата – 1.5км., 2км., 2.5км., 3км., 4км.,5км. Стрелбище за биатлон.

·      Скицентър – Чепеларе

·      Пистата„Мечи чал 1” е за алпийски дисциплини и е с дължина 3 250м, ширина 50 м иденивелация 720м, пистата е хомологирана и на нея могат да се провеждатмеждународни състезания по ски алпийски дисциплини и сноуборд; Тя е оборудванас най-модерната в България система за изкуствен сняг. 47-те оръдия могат дапокрият пистата за 100 часа при температура от -3 градуса.

·    Писта„Мечи чал 2” – туристическа писта – с дължина 5 250м, ширина 25м и денивелация720м

На разположение на скиорите има ощеняколко по-къси писти с различна трудност. За скиорите и сноубордистите епредвидена и “червена трудна” писта с дълбок сняг и дължина 1,2 км.

В к.к. Пампорово ски пистите са с различна степен на трудност от зелени – подходящи за начинаещи скиори до черни –истинско предизвикателство за професионалистите. Общата им дължина е 37 км.Пампорово е особено подходящ за ски бягане. Маршрутът е с обща дължина от 25км. и преминава през живописни местности от Пампорово до с. Мугла и обратно.Последното разширение на пистите е направено през сезон 2008/2009, когато савъведени в експлоатация 2-те нови 7 км. писти, разширили ски зоната на Пампоровов посока Стойките. В момента функциониращите оръдия за сняг са 80, за обработкана пистите се използват 6 машини за тъпчене за сняг.

ДРУГИ СПОРТНИ ОБЕКТИ

·       Залаза обща физическа подготовка – 408 кв.м. Предназнаение: Волейбол Спортни танциТенис на маса Шахмат

·  Многофункционалноспортно игрище - 1100 кв.м. Предназначение: Хандбал, Волейбол, Тенис,Баскетбол, Футбол на малки врати

·   Многофункционалноспортно игрище к.к. Пампорово – 2076 кв. м. Предназначение: Хандбал, Волейбол,Тенис, Баскетбол, Футбол на малки врати

·       Закрита зала за волейбол и баскетбол

·       Закрита зала за тенис на маса

·      Училищнаспортна база. Предназначение: Баскетбол Волейбол Гимнастика Спортни танциХудожествена гимнастика

·        Открито игрище за футбол

Тенис на корт - предлагащ както на местното население, така и на туристите свойте услуги.

Велопарк Пампорово е един от най-бързо развиващитесе и добре устроени паркове за планинско колоездене в България и региона.Проектът е реализиран със съдействието на Concept Creative и всяка годинаобогатява асортимента си от трасета, събития и съоръжения за маунтин байк.

Паркътразполага с общо 15 обособени трасета с обща дължина от над 35км подходящи завсички възрасти и умения. Всички трасета са изпълнени с разнообразнипрепятствия, виражи, скокове, дървени конструкции и други интересни съоръжения.

Паркътпредлага голямо разнообразие от трасета с различни нива на трудност ипредназначение, като специализирани трасета за спускане, трасета за начинаещи,фамилни маршрути, трасета за обучение и усъвършенстване на уменията, както иединственото в България специализирано трасе за дисциплината форкрос.

Велопарк Пампорово разполага със собствен байк гардероб. В него можете да намерите колела от различен клас. Квалифицирани вело-водачи са на разположение да съпроводят по трасетата на парка всички желаещи колоездачи.

За любителите на колоезденето, през лятото на 2016 година беше открит и велопарк в Чепеларе. От него могат да се възползват любители на планинското колоездене ипочитателите на пешеходния туризъм и активен отдих сред природата. Новата атракция на връх Мечи Чал е подходяща още и за семейни излети, като има места за детски игри и атрактивни съоръжения за малки и големи. Екстремното трасе пъкгарантира адреналинови преживявания за смелчаците и много емоции.


"Акцент-Д" - уеб дизайн