Новини
Приключи годишния работен форум на българските туроператори
  виж »

Приключи годишния работен форум на българските туроператори
  виж »

Приключи 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ 2019
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент
 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ
  ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ - ДОМАКИН НА СЕДМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ - ДОМАКИН НА ШЕСТАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » Празници и фестивали в Кюстендил


още снимки »


В съвремието Кюстендил е известен като Градът на художниците и Овощната градина на България.Културният живот на града е своеобразен синтез от българската традиция и новитетенденции в съвременното общество, пречупен през мирогледа на кюстендилската творческасреда. Уникалните за България и характерни за региона празници са огледало наманталитета на местното население, както и израз на приемственост и развитие натрадициите в региона.

Основният смисъли съдържание на четирите най-характерни за града празника са свързани със светлината, плодородната земя и термалните извори. „Кюстендилска пролет” езнаков за града, пресъздаване  надревната местна традиция и съчетаване осъвремененото културно наследство икултовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества илечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис.

През 1966г. се поставя началото на традицията за избор на девойка „Кюстендилска пролет” и двете й подгласнички – символ на младостта, новата надежда и нежната стъпка, с която пролетта идва.

На празника „Кюстендилска пролет” избраните девойки,придружавани от празнична процесия, всяка година поздравяват жители и гости на „града под Хисарлъка”.

Изложението наплодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г.,когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получавазванието “Майка на българското овощарство”. Черешата – Два дни от месец юни сепосвещават на “Празника на черешата”, които се свързват със славата накюстендилския край като Овощната градина на България.Излагат се произведения наизкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различниавтентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на десетки  художници и занаятчии. Акцентът на празника еизложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища,неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендили региона. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусенплод - подреждат се и майсторски изплетени вешала, картини от череши иразнообразни изделия. Излагат се произведения на изкуството от трудолюбивитеръце на кюстендилските кулинари– красиви пити, сладка, компоти и сиропи отчереши красят конкурсните маси. Паралелно с това се провежда фолклорния празник“Черешчица род родила”. В богата художествена програма състави, танцовиформации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор.

На празникът Успение на Пресвета Богородица – 15 август – по традиция се провежда общинския празник „Панагия” – Въздигане на хляба, представящ българската православнатрадиция и изкуство, съпътстван от изобилно хлебно изложение.

Представлява иконографска изложба, съпроводена с изложение на обредни хлябове, т.нар. Богородични пити, с което се подчертава семантиката свързаност на иконата с хляба –веществени носители на духовните реалности.Ден преди празника се представяобичая по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност – такива, каквито са предаваниот майки на дъщери, от род в род. Празникът „Панагия” се провежда окол окатедралата „Успение Богородично” и е културен форум за представяне натрадициите в черковното художественото и певческо изкуство. Изложението имаконкурсен характер за най-автентично пресъздаване на традицията и съобразяванес черковния канон, с което участниците се насърчават към утвърждаване,популяризиране и съхранение на културно-историческото наследство. На 15 августпо традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитвата за добруване, украсяватго с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и гизанасят в храма с благодарност към Богородица. По обяд градината пред общинатасе превръща в изложбено пространство с красиво подредените обредни хлябове,плодове и жито. Всички участници показват своите умения както при месенето,така и при аранжирането.

„Празникът наплодородието” увенчава есента в Кюстендил и затвърждава името му като град -„Майка на овощарството”. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива презвсички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение. На този есенен празник на изобилието се представя разнообразието и плодородието на кюстендилския овощен край. Красиво аранжирани кътове с плодове и зеленчуцирадват посетителите, а в богатата художествена програма участват състави какт от България, така и от съседните страни. Партньор за празника всяка година еИнститутът по земеделие – гр. Кюстендил, даващ възможност на гостите напразника да се запознаят с десетки сортове ябълки и други видове овощарскапродукция. „Празникът на плодородието” има конкурсен характер с награди занай-добро и атрактивно представяне на участниците, с което се насърчаватпроизводителите. С това културно събитие тържествено завършва празничният цикълв община Кюстендил.


 
   
 

"Акцент-Д" - уеб дизайн