Новини
ЗАЩОТО ДОБРОТО Е ПОСТИЖИМО ЧОВЕШКО ДЕЛО: ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА НА АБТТА
  виж »

АБТТА призовава за координирани и пропорционални мерки в отговор на епидемията COVID-19
  виж »

Върховният орган на АБТТА потвърди необходимост от консолидиране на усилията на всички нива за информационно подпомагане потребителите на туристически услуги COVID-19
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент

 
  » НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  » КОНТАКТИ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ - ДОМАКИН НА СЕДМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТНАТА ВЛАСТ » Културно-историческо наследство » Движими културни ценности

                   Изложби и експозиции

- Музейна родопския карст - уникален за България и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа. Историята на създаването му започва през 1950 г., когатоучителят Димитър Райчев създава кръжок по геология. Организират се първите прониквания в пещери в региона. През 1963 г. Райчев е подкрепен от други ентусиасти – научни специалисти и пещерняци, което довежда до създаването на Пещерен клуб. Започва научно изследване на пещерите и само за 5-6 години са проучени близо 200 пещери в Родопите, а находките от проучванията са събрани в музейна сбирка по пещерно дело, открита през 1968 г. Научен колектив отспециалисти от национални културни институции доразвиват музейната сбирка в експозиция на Музей на родопския карст, официално открит през 1980 г. Това е резултатът от нелекия труд на няколко поколения пещерняци, сътрудници и научни специалисти. За осъществяване на своите функции музеят изпълнява следните по-специфични задачи: издирва и изучва пещерното природно богатство;регистрира, картографира, документира и опазва пещерите; събира, изследва,регистрира, документира и опазва постъпилите във фонда на музея природниобразци; осигурява дермопластика на образци от живата природа и др. Музеят народопския карст се помещава в сграда - публична общинска собственост, съсспециално оборудвани помещения за експозиция, фондове, лаборатория и офиси заслужители. Експозицията, разположена на 470 кв. м., представя осем теми:геология, минералогия, петрография, повърхностни и вторични карстови форми,биоспелеология, пещерна палеонтология, пещерна археология, опазване напещерите. В експозиционната част и фондовете на музея се съхраняват 4044 бр.фондови единици.

- Музейна сбирка на ските и ски-спорта в Чепеларе - представя личности, дейности, явления и събития, които в съвкупност представляват обществен и туристически интерес.Музейната сбирка разполага със ски от началото на развитието на ски спорта до най-новите модели, произведени във фабриката за ски в града; ски обувки и щеки;купи, медали, плакети и флагчета; информационни табла.

Събития и обичаи

Културният живот в общината е наситен със събития. Всяка година сепровеждат традиционните Майски културни тържества в рамките на цял месец.Тогава е и празникът на град Чепеларе: 24 май - Ден на славянската писменост икултура.

Община Чепеларе има традиции и в издаването на книги не само на местниавтори. Заседателната зала на Община Чепеларе е място за изложби и литературнисъбития. Представят се книги, канят се театри, организират се концерти,отбелязват се подобаващо всички национални празници и годишнини с национално иместно значение. Два национални конкурса са утвърдени. Национален конкурс запоезия Усин Керим” и Национален конкурс за авторска музика и вокални иинструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска музика в размер„7/8”, които се провеждат през месец октомври, последователно през година.

Особено значение за развитието на културата и реализацията накултурните събития на територията на общината имат деветте читалищата. Те савписани и в Регистъра на народните читалища към Министерство на културата.Читалищата са традиционни самоуправляващи се български културно-просветнисдружения в населените места, които изпълняват задачи от държавната и общинскакултурна политика.

Налице е тенденция и към индивидуализиране на празници по селата врегиона  – традиционните селски съборивъв всяко туристическо селище все повече се обогатяват и насочват към създаванена запомнящо се и привлекателно и за туристите преживяване.  Това са събития, активно практикувани презпоследните 20 години, свързани освен с религиозния празник и със светски инициативи като фолклорна програма, общоселищна трапеза и др.

Фестивалът за шлагерна и стара градска песен – „Полъх от минали мечти“, е сцена за изява на хора в активна възраст. Създаден с помощта на легендарния певец Христо Кидиков, като първия фестивал за този жанр в Родопите.

Феновете на планинското бягане и планинското колоездене предизвикват границите на своите сили и умения на ежегодното състезание „Чепеларски Търкала“ през август.

В Чепеларе се състоя и първият национален хайдушки празник „Капитан Петко войвода“. Освен с многобройните туристи, привлечени от атрактивните хайдушки игри и възстановки и с единствения по рода си в Родопите фестивал за хайдушка песен, бе проведена и образователна акция за децата, за да знаят кой е Петко Войвода и как с героизъм и с шепа хора, едва 300 души, успява да спре османска армия от 2000 войници. Празникът е част от есенния цикъл.

„Картоф фест в Чепеларе“ в края на есента е предизвикателство за изкушените от кулинарията, а целта привличането на големи клиенти с цел продажба на продукцията на населението. Площад „Олимпийски“ се превръща в място за дегустация на вкусни родопски специалитети направо от печката на баба, бизнес сделки и незабравимо веселие с много игри и музика.

Традиционни и все по-популярни селищни празници с участие на фолклорни състави и изпълнители в общинаЧепеларе  са:

Тодоровден, Пустове, Стара Марта, Пролетен Арт карнавал

Ежегодно, м. март

Майски културни тържества 6-24 май

Ежегодно, м. май

Празник на с. Богутево (6 май)

Ежегодно, м. май

Празник на град Чепеларе (24 май)

Ежегодно, м. май

Празник на с. Павелско (Спасовден)

Ежегодно, м. май

Празник на с. Проглед

Ежегодно, м. юли

Празник на с. Малево (Илинден)

Ежегодно, м. юли

Фестивал за шлагерна и стара градска песен „Полъх от минали мечти”

Ежегодно, м. юли

Празник на с. Орехово, Празник(ден) на „Ореха”

Ежегодно, м. Септември

Празник на с. Забърдо

Ежегодно, м. Август

Празник на с. Зорница

Ежегодно, м. Август

Празник на с. Острица

Ежегодно, м. Август

Празник на с. Лилеково

Ежегодно, м. Август

Хайдушки празници

Ежегодно, м. Септември

Национален конкурс за нова българска музика в размер 7/8

На две години, м. Октомври

Национален конкурс за поезия „Усим Керим”

м. октомври

Празник на „Картофа” (гр. Чепеларе и с. Забърдо)

Ежегодно, м. Ноември

"Акцент-Д" - уеб дизайн